DAGING RENDANG
03-02-2021 14:54
Rendang: een iconisch gerecht. Met dit recept heb ik mij laten inspireren door 'De bijbel van de Indonesische keuken': een dik naslagwerk van Maureen Tan.
NODIG
-
1 kilo rundstoofvlees, in blokjes van 3,5 bij 3,5 cm
-
5 sjalotten, in dunne plakjes
-
7 tenen knoflook, in dunne plakjes
-
1 rode peper, ontlijst en fijngesneden
-
1 tl sambal (optioneel voor een pittigere variant)
-
5 cm gember, fijngehakt of kleingesneden (of 2 tl gemberpoeder)
-
6 cm verse laos, in plakjes of fijngehakt (of 2 tl laospoeder)
-
3 cm kurkumawortel, in plakjes of fijngehakt ( of 2 tl kurukmapoeder)
-
7 kemirnoten, grof gehakt
-
2 el ketjap manis
-
Olie om in te bakken
-
10 limoenblaadjes, gekneusd
-
2 el tamarindepasta
-
1 blok santen, opgelost in 1 liter warm water
-
250 ml kokosmelk
-
2 stengels citroengras
-
150 gr gemalen kokos
-
Sap van ½ limoen
-
1tl zout
BEREIDING
-
Maal met een hakmolen of vijzel sjalot, knoflook, rode peper, sambal, gember, laos, kurkuma en kemirnoten tot een fijne boemboe.
-
Verhit olie in een pan op middelhoog vuur en fruit er de boemboe in voor 10 minuten.
-
Voeg 5 limoenblaadjes toe, tamarinde, santen met water en kokosmelk.
-
Breng de saus tegen de kook aan en laat 10 minuten pruttelen.
-
Voeg het rundvlees toe en breng het opnieuw tegen de kook aan. Zet dan het vuur laag en stoof het vlees zonder deksel ongeveer 2 uur.
-
De saus zal ongeveer voor de helft ingekookt zijn en het vlees is dan zacht, maar valt niet uit elkaar.
-
Neem het vlees uit de pan en verhit het vlees samen met de saus in een wok op middelhoog vuur. Voeg de overige limoenblaadjes en voeg citroengras toe.
-
Rooster intussen de kokos in een droge steelpan op middelhoog vuur al roerend donkerbruin.
-
Voeg kokos en ketjap toe aan het stoofvlees en blijf het geheel omscheppen tot de saus gaat karamelliseren.
-
Het vlees wordt donkerder en neemt steeds meer saus op.
-
Deze fase duurt ongeveer 1 uur.
-
Voeg tot slot het limoensap toe en breng de rendang op smaak met het zout.
-
De rendang is klaar wanneer het vlees zacht is en er bijna geen saus meer over is.