DAGING RENDANG

 

Rendang: een iconisch gerecht. Met dit recept heb ik mij laten inspireren door 'De bijbel van de Indonesische keuken': een dik naslagwerk van Maureen Tan. 

 

NODIG

  • 1 kilo rundstoofvlees, in blokjes van 3,5 bij 3,5 cm

  • 5 sjalotten, in dunne plakjes

  • 7 tenen knoflook, in dunne plakjes

  • 1 rode peper, ontlijst en fijngesneden

  • 1 tl sambal (optioneel voor een pittigere variant)

  • 5 cm gember, fijngehakt of kleingesneden (of 2 tl gemberpoeder)

  • 6 cm verse laos, in plakjes of fijngehakt (of 2 tl laospoeder)

  • 3 cm kurkumawortel, in plakjes of fijngehakt ( of 2 tl kurukmapoeder)

  • 7 kemirnoten, grof gehakt

  • 2 el ketjap manis

  • Olie om in te bakken

  • 10 limoenblaadjes, gekneusd

  • 2 el tamarindepasta

  • 1 blok santen, opgelost in 1 liter warm water

  • 250 ml kokosmelk

  • 2 stengels citroengras

  • 150 gr gemalen kokos

  • Sap van ½ limoen

  • 1tl zout

 

BEREIDING

  1. Maal met een hakmolen of vijzel sjalot, knoflook, rode peper, sambal, gember, laos, kurkuma en kemirnoten tot een fijne boemboe.

  2. Verhit olie in een pan op middelhoog vuur en fruit er de boemboe in voor 10 minuten.

  3. Voeg 5 limoenblaadjes toe, tamarinde, santen met water en kokosmelk.

  4. Breng de saus tegen de kook aan en laat 10 minuten pruttelen.

  5. Voeg het rundvlees toe en breng het opnieuw tegen de kook aan.  Zet dan het vuur laag en stoof het vlees zonder deksel ongeveer 2 uur.

  6. De saus zal ongeveer voor de helft ingekookt zijn en het vlees is dan zacht, maar valt niet uit elkaar.

  7. Neem het vlees uit de pan en verhit het vlees samen met de saus in een wok op middelhoog vuur. Voeg de overige limoenblaadjes en voeg citroengras toe.

  8. Rooster intussen de kokos in een droge steelpan op middelhoog vuur al roerend donkerbruin.

  9. Voeg kokos en ketjap toe aan het stoofvlees en blijf het geheel omscheppen tot de saus gaat karamelliseren.

  10. Het vlees wordt donkerder en neemt steeds meer saus op.

  11. Deze fase duurt ongeveer 1 uur.

  12. Voeg tot slot het limoensap toe en breng de rendang op smaak met het zout.

  13. De rendang is klaar wanneer het vlees zacht is en er bijna geen saus meer over is.