SOTO AJAM-INDISCHE MAALTIJDSOEP

Dit recept kreeg ik laatst doorgestuurd van mijn Molukse schoonvader. 

‘Soto soep’ of eigenlijk ‘soto ajam’ zoals het ‘officieel’ heet is een heerlijke maaltijdsoep die je als lunch of hoofdgerecht kan eten. Lekker met rijst, tauge en gebakken uitjes. 

 

NODIG

  • 4 kippenpoten

  • 2 bouillonblokjes kip

  • 3 sereh stengels, in grove stukken

  • 10 limoenblaadjes (djerek purut)

  • 5 daun salamblaadjes (mag je ook weglaten, als je het niet in huis hebt)

  • 1 stukje verse gember geschild, 2 cm

  • sap van 1 limoen

  • 2 rode pepers, doormidden gesneden

  • lente ui, fijn gesneden

  • 100 gram tauge

  • 4 gekookte eieren

  • pandan rijst, gekookt

  • gebakken uitjes

 

NODIG BOEMBOE

  • 3 rode uien

  • 2 tenen knoflook

  • 1 cm verse gember

  • 2 tl kurkuma

  • 2 tl koriander

  • 1 tl laos, of verse laoswortel van 1 cm

  • 2 el ahornsiroop

  • grof zeezout

Doe de ingredienten in een keukenmachine (hakmolen) en maak er een pasta van. 

BEREIDING

  1. Leg de benodigdheden voor de soep op de bodem.

  2. Leg de kippenpoten erop. Vul met water zodat de poten net onder water staan.

  3. Breng aan de kook en laat de poten 2,5 uur sudderen.

  4. Haal de poten uit de soep en haal alle grote stukken uit de bouillon.Dit mag je weggooien.

  5. Pluk het vlees van de poten en maak er kleine stukjes van. Doe de stukjes in de bouillon.  

  6. Verwarm olie in een pan en bak de boemboe een paar minuten aan zodat de geuren vrijkomen en de ui gefruit is. 

  7. Voeg de boemboe bij de bouillon en laat dit nog 15 minuten meekoken. Net tegen de kook aanhouden.

  8. Voeg eventueel nog naar smaak wat peper en sambal toe.

  9. Zet alle fijngesneden kruiden, de eieren en de rijst op tafel. Ieder doet een schepje rijst in de kom en garneert met de groenten.

Selamat Makan