ROTI KIP MASSALA SURINAAMS RECEPT

Ingrediënten voor Surinaamse roti: (circa 8 personen)

 

  • 8 rotivellen
  • 1, 5 kilo kippendijen
  • 16 middel/kleine aardappelen
  • 1.5 kg kouseband of sperziebonen, beetgaar gekookt
  • 8 eieren, hardgekookt
  • 2 uien, gesnipperd
  • 5 knoflooktenen, geperst
  • 1,5 el kerrie massala
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl djinten
  • 4 bouillonblokjes, kip
  • 1 potje tomatenpuree 90 gram
  • 1 Madame Jeanette of 1 lepel van de sambal die je gewend bent
  • zout & peper
  • kokosolie om in te bakken

 

BEREIDING

  1. Bak ui glazig en bak daarna heel even de knoflook mee.
  2. Voeg kerrie massala, kurkuma, djinten, zout en zwarte peper toe en bak kort mee
  3. Haal de gebakken ui met knoflook even uit de pan. Dadelijk ga je de kip bakken namelijk. Als de uien er dan nog in zitten, verbranden ze.
  4. Bak de kippenpoten op hoog vuur met wat kerrie massala, zwarte peper en zout.
  5. De kip hoef je niet gaar te bakken; alleen het vlees laten dichtschroeien en krokant bakken.
  6. Ondertussen maak je de aardappelen schoon en snij je deze door midden.
  7. Na zo’n 5 minuutjes bakken doe je de uien en knoflook met de madame Jeanette en de tomatenpuree bij de kip. Roer goed door.
  8. Voeg de rauwe aardappelen toe. Roer weer goed door.
  9. Vervolgens voeg je water toe aan het geheel. De kip en aardappels moeten net onder water komen te staan! Laat het water nét de bovenste laag kip/aardappelen aanraken.
  10. Voeg nu de maggiblokjes toe en breng het aan de kook.
  11. Het madame Jeanette pepertje laat je dus heel! Op den duur wordt de saus pittiger (blijf dus regelmatig proeven). Zodra je vindt dat het pittig genoeg is, haal je de madame Jeanette eruit. Op deze manier voorkom je dat je op voorhand al de saus te heet maakt.  In plaats hiervan kun je ook naar smaak sambal toevoegen.
  12. Laat dit geheel minstens 20 minuten heel zachtjes sudderen.
  13. Ondertussen pel je de hardgekookte eieren en zet je een koekenpan op het vuur. Doe een klontje boter in de pan en voeg de eieren toe. Bak de gekookte eieren zo’n 5 minuutjes op midden/hoog-vuur. Blijf regelmatig de eieren omdraaien zodat ze enigszins gelijkmatig krokant bakken.
  14. Gebruik boter in plaats van olie. Bij olie hebben de gekookte eieren tijdens het bakken soms de nijging om aan de pan vast te plakken.
  15. Voeg dan de sperziebonen of kouseband toe. Laat dit 7 minuten sudderen.
  16. Even roeren en proeven. Je moet een flinke kerrie-smaak proeven. Is die nog niet aanwezig? Opnieuw wat massala toevoegen.
  17. Op de saus zul je een laagje olie zien. Deze kun je vrij eenvoudig weghalen door een soeplepel voorzichtig in de saus te leggen en te kantelen.
  18. Vind je de saus te dun? Je kunt hem even aandikken met tapiocameel. 1 el tapiocameel met 1 el water mengen en toevoegen aan het gerecht. Kook dit mee voor 5 minuten.
  19. Leg de (in de oven opgewarmde) roti op je bord en schep de kip, aardappelen met saus, kousenband en het ei op.
Eet smakelijk!