MOUSSAKA

 

 

Wat nou het geheim is achter de perfecte moussaka? Voor mij is dat een heerlijke saus die vol van smaak is en dat herkenbare vleugje kaneel bevat. De echte held van dit recept is een zalige béchamelsaus met wederom een vleugje kaneel en wat nootmuskaat wat het gerecht letterlijk de juiste finishing touch geeft. Tot slot: maak dit gerecht een dag eerder. Koel het terug en warm het de volgende dag op in de oven. Dit scheelt je niet alleen veel tijd, de smaken komen ook nog eens tien keer beter naar voren!

 
 
 
 
 

Recept voor 5-6 personen


Tijd: 30 min. + 30 min. in de oven

 

WAT HEB JE NODIG

 
  • 50 g roomboter

  • 50 g speltbloem

  • 300 ml amandelmelk

  • 1/4 el nootmuskaat

  • 2 eieren

  • 3 tenen knoflook, geperst

  • 2 uien, gesnipperd

  • 400 g rundergehakt of vegan gehakt

  • 2 el vers gehakte peterselie

  • 1/2 tl kaneel

  • 1 el oregano

  • 1/2 bosje peterselie, gebruik alleen de blaadjes

  • 500 ml passata

  • 2 aubergines

  • 6 aardappelen, geschild

  • evt 150 ml droge witte wijn 

 

 
 

EN…

 

Een grote en diepe ovenschaal.

 
 

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Aubergines wassen en in plakken van 1 cm snijden. Bestrooi deze plakken met zout en laat er een uur het water aan onttrekken. Vervolgens afspoelen, licht persen en droogdeppen. De plakken aubergine aan weerszijden in hete olie aanbakken en laten uitdruipen op een velletje keukenrol. Zet even weg.

  3. Roomboter smelten in een pannetje. Daarna de bloem toevoegen.

  4. Roer alles goed door en laat even garen.

  5. Beetje amandelmelk bij het mengsel doen en doorroeren. Zodra de melk is opgenomen voeg je weer een scheutje toe. Herhaal dit tot de melk op is.

  6. Laat nog even op het vuur staan, zodat de saus wat indikt.

  7. Breng de saus op smaak met 1/4 el nootmuskaat, wat peper en zout.

  8. Roer de eieren door de saus en zet even weg.

  9. Verhit olie in een koekenpan en fruit ui en knoflook.

  10. Voeg het gehakt, de kaneel, peterselie en oregano toe en bak gaar.

  11. Voeg na 5 minuten de passata toe (en evt de wijn) laat 15 minuten op laag vuur pruttelen. Voeg op het laatst de peterselie toe.

  12. Giet een scheut olie in de koekenpan en bak de aubergine aan iedere kant bruin. 

  13. Bestrooi ze daarna met wat zout en peper.

  14. Snijd aardappelen in hele dunne plakjes.

  15. Ovenschaal invetten met olie.

  16. De aardappelplakjes op de bodem van de ovenschaal leggen.

  17. Verdeel vervolgens de plakjes aubergine bovenop de aardappellaag.

  18. Schep het gehaktmengsel gelijkmatig over de plakken aubergine.

  19. Giet tot slot de bechamelsaus erover.

  20. Bak de moussaka in ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven.