FALAFEL MET 'HOME MADE' KNOFLOOKSAUS EN WRAPS

Voor 4-5 personen (30 stuks)

INGREDIENTEN

  • 500 gram gekookte kikkererwten
  • 5 teentjes knoflook
  • 16 gram verse peterselie
  • 16 gram verse koriander
  • 2 verse chilipepers
  • 40 gram speltbloem
  • 7,5 gram bakpoeder
  • 10 gram gemalen djinten
  • 10 gram ketoembar
  • Kokosolie
  • Zout en  zwarte peper

BEREIDING

  1. Wel de gedroogde kikkererwten voor 8 uur in ruim water en kook ze vervolgens 1 a 1,5 uur.
  2. Doe de kikkererwten in een blender en mix totdat er een dikke pasta ontstaat
  3. Doe deze pasta in een kom en zet opzij. Hak de peterselie, koriander, knoflook en chilipeper fijn en doe dit, samen met de kikkererwten pasta, bloem, djinten, ketoembar, bakpoeder en een snuf zout en peper in de blender. Mix het geheel goed
  4. Draai balletjes van het deeg. Evt. de balletjes een beetje plat drukken
  5. Bak de falafel balletjes in kokosolie tot ze mooi goudbruin van kleur zijn

TIP:
Lekker met sla, tomaat, komkommer, wat kool en zelfgemaakte knoflooksaus. Maak eventueel een boekweitwrap erbij.

KNOFLOOKSAUS

MAAK DE MAYONAISE

  • 250 milde olijfolie of zonnebloemolie, op kamertemperatuur
  • 1 eidooier, op kamertemperatuur
  • 1 tl mosterd
  • 1,5 el  citroensap,
  • ½  tl zout naar smaak
  • Peper
  • eventueel honing

BEREIDING

  1. Klop de eidooiers in een met warm water omgespoelde kom los
  2. Voeg de volgende ingrediënten toe: zout, peper,  mosterd en citroensap. Roer het geheel met een garde, tot er een glad en romig mengsel ontstaat
  3. Voeg dan onder voortdurend roeren de olie druppel voor druppel toe, tot deze dikker wordt
  4. Vanaf dat moment kan de olie met kleine scheutjes worden toegevoegd. Voeg elk volgend scheutje pas toe wanneer het vorige volledig in de saus is opgenomen
  5. Indien de saus té dik dreigt te worden kun je druppel voor druppel wat lauw water toevoegen (ongeveer 1-2 el)
  6. Naar smaak honing toevoegen en/of nog wat zout en peper

*In de koelkast is dit 1 week houdbaar

KNOFLOOKAUS

INGREDIENTEN

  • knoflook
  • fijngehakte bieslook
  • geitenkwark

BEREIDING

  1. Mayonaise en evenveel kwark mengen
  2. Voeg  een teentje fijngehakte knoflook toe (of 2,3 of 4 tenen)
  3. Voeg fijngehakte bieslook toe
  4. Goed roeren en even in de koelkast wegzetten zodat de smaken goed kunnen mengen

WRAPS

INGREDIENTEN      

  • 2 kopjes boekweitmeel( of speltmeel)
  • 1 ei
  • water
  • kokosolie of olijfolie

BEREIDING

  1. Doe 2 kopjes boekweitmeel, 1 ei in een kom en doe er wat water bij
  2. Mix het geheel goed zodat  je een dun pannenkoekbeslag krijgt
  3. Doe wat olie in de pan en bak de wraps net als pannenkoeken
  4. Ze worden niet echt bruin, maar ze moeten wel gaar zijn