MEDITATIE ALS MEDICIJN

 

 

Met een dagelijks portie yoga of meditatie blijf je gezond, denkt hoogleraar experimentele immunologie Pierre Capel.

 

Gevoelens kunnen je ziek of gezond maken, toont de wetenschap aan. Zo kan chronische stress een depressie aanwakkeren, die doorgegeven kan worden aan kinderen, kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen. En eenzaamheid kan tumoren doen groeien.

 

Gelukkig werkt het andersom net zo: positieve gevoelens geven onze gezondheid een enorme boost. Zo leven optimisten vaak langer. En zijn veel knuffels en liefde krijgen als kind gelinkt aan een gezond functionerend immuunsysteem.

 

Eigenlijk is het logisch: je goed voelen draagt bij aan gezond zijn.

 

Gevoelens zijn verbonden aan keiharde biochemie. Van het reilen en zeilen van cellen tot het gebruik van het DNA door die cellen: ze sturen enorm veel vitale processen.

 

Ons hele metabolisme, tot en met de darmflora, wordt gestuurd door o.a. onze gevoelens. Veel welvaartsziekten hebben een sterke connectie hebben met pijn, eenzaamheid, angst, hoop en liefde.

 

Je darmen en darmflora werken samen met je hersenen. Psychische aandoeningen kunnen daarom gelinkt zijn aan een disbalans van de darmbacteriën, en andersom.

 
 

Chronische stress is net zo slecht. Altijd haasten en overwerken staat namelijk gelijk aan een overactief immuunsysteem, wat het ontstekingsprofiel verhoogt en je vatbaarder maakt voor ziektes.

 

Pierre legt in zijn boek uit hoe groot de impact van gevoelens is op onze gezondheid, zonder de nuance tussen de verschillende emotionele reacties van mensen uit het oog te verliezen.

 

 

 



Met mediteren leef je langer

 
 

Er verschijnt steeds meer onderzoek naar het effect van yoga en meditatie en de resultaten zijn veelbelovend.

Wetenschappers bestudeerden telomeren, de uiteinden van chromosomen. Telomeren kun je vergelijken met het plastic omhulsel aan het einde van schoenveters: als dit kapot gaat rafelt de schoenveter en is die snel onbruikbaar. De lengte van telomeren is heel belangrijk bij celveroudering en dus het overleven en functioneren van een cel.

 

Als een telomeer te kort wordt dan sterft de cel. Chronische stress zorgt ervoor dat telomeren versneld korter worden en je eerder sterft. Maar telomeloren kunnen ook weer langer worden gemaakt.

 

Volgens studie geeft drie maanden lang dagelijks mediteren langere telomeren en heeft het een positief effect op veroudering. Kortom: waar chronische stress je levensverwachting verkort, kan mediteren dat proces stopzetten en zelfs terugdraaien.

 

Meditatie maakt korte metten maakt met stress. Een half uur per dag aandachtig zitten op een kussentje beïnvloedt op zeer veel niveaus je gezondheid.

 

Meditatie en feel-good-hormonen

 
 

Meditatie en Yin Yoga stimuleert de productie van oxytocine Dit feel-good hormoon verlaagt de ontstekingswaarden in het immuunsysteem, die stress juist verhoogt. Ook kan oxytocine de groei remmen van veel verschillende soorten tumoren en (auto-actieve) cellen die auto-immuunziekten veroorzaken.

 

Het effect van mediteren kun je meten via de doorbloeding van de hersenen. Uit studies blijkt dat wanneer de prefrontale cortex beter wordt doorbloed er meer activiteit is tussen de neurotransmitters serotonine en dopamine en tussen een aantal andere moleculen die nauw verbonden zijn met onze gevoelens.

 

Je ziet dan een daling op het gebied van stresshormonen en een stijging in de feel-good stofjes. De veranderingen treden direct op en bij mensen die regelmatig mediteren is dit zelfs blijvend.

 

Ook heeft de oosterse aandachttraining invloed op de neuroplasticiteit van onze hersenen. Nieuwe zenuwcellen en netwerkverbindingen worden gevormd. Langdurig mediteren stimuleert zelfs de groei van grijze massa, die vooral bestaat uit cellichamen van zenuwen, in de frontale cortex en de hippocampus. Gezien de functies van deze gebieden kan dit leiden tot grotere emotionele stabiliteit en beter gebalanceerde emotionele beslissingen.

 
 
 

 
 
 

Meditatie en darmen

 
 

Uit de eerste voorzichtige studies naar de invloed van mediteren op de darmflora komt ook een gunstig resultaat naar voren. Na drie weken mindfullness is de bacteriesamenstelling beter in balans: sommige bacteriestammen zijn sterker aanwezig en anderen juist minder.

 

De verhouding van de ongeveer zevenduizend verschillende bacteriënstammen is van groot belang voor onze gezondheid, omdat het ons immuunsysteem direct beïnvloedt. Ontstekingen worden versterkt of juist afgeremd. Stress verschuift de verhouding op ongunstige wijze en meditatie kan die verschuiving dus positief beïnvloeden.

 

Ook op een hele reeks andere vlakken, zoals bij verslaving, posttraumatische stressstoornis en pijnbestrijding, kan mediteren werken als een medicijn.




De invloed van sport & yoga

 
 

De biochemische effecten van yoga komen deels overeen met die van meditatie en deels met sport. Een half uur per dag bewegen met een matige inspanning, zoals traplopen, wandelen of fietsen heeft een zeer gunstig effect op je gezondheid.

 

Een overwegend zittend bestaan met erg weinig beweging is een risicofactor voor het ontwikkelen allerlei chronische ziekten. Gebruik je je spieren minimaal? Dan is dat een signaal voor het lichaam om zich voor te bereiden op een periode zonder voedsel.

 

Je lijf zet zichzelf in een spaarstand en je immuunsysteem maakt overuren. Want een lichaam in spaarstand is gevoelig voor infecties. Ondertussen eet je gewoon door en ontstaat er een totale disbalans in je lijf.

 

Obesitas ligt op de loer. Hart- en vaatziekten. Astma en longaandoeningen. Osteoporose, reuma. En ga zo maar door. Ook heb je een verhoogde kans op neurologische ziekten als dementie, depressie, angststoornissen en Parkinson. Spieren produceren namelijk een voor de hersenen belangrijke stof, BDNF, die helpt bij het functioneren en overleven van zenuwcellen. BDNF heeft een direct gunstig effect op leerprocessen en het geheugen.

 

Yoga is beweging en dus kun je stellen dat het gezond is. Je versterkt je spierkracht en vergroot je uithoudingsvermogen. En het doet meer. Net zoals bij mediteren stimuleert het de hersendoorbloeding. De doorbloeding in de amygdala daalt, het gebied waar angst en pijn gelokaliseerd zijn. In de prefrontale cortex, die onder andere betrokken is bij emotionele processen als beslissingen nemen en sociaal gedrag, neemt de doorbloeding juist toe.

 

Ook reduceert het, net zoals mediteren en sporten, stress en ontstekingen in het lichaam. Het verhoogt de BDNF-levels en verlaagt het stresshormoon cortisol. Bij een studie met patiënten met ernstige depressie was het therapeutisch effect van yoga zelfs beter dan de behandeling met alleen antidepressiva.

 

Yoga heeft dus ten opzichte van meditatie het voordeel dat je ook beweegt. Het is dus een aanrader om zowel aan yoga te doen en daarnaast te mediteren.

 
 
 
 
 
Boekentip: het emotionele DNA Pierre Capel

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bron: www. blog.conamore.com